Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Osmanlı Mektepleri, Yalova Üniversitesi İslami Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği sempozyumda, alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla 17-18-19 Kasım 2021 tarihlerinde ele alındı.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu’na Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’nın yanı sıra diğer protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun Onursal Başkanı Prof. Dr. Suat Cebeci, Osmanlı Mektepleri’nin geçmişi hakkında bilgiler vererek “Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu bu yıl düzenlemiş olduğumuz 5. Bilimsel toplantıdır. Bu yeni dönemde, yeni fakülteler, 22 adet yeni bölüm, teknoloji merkezi, 8 adet uygulama araştırma merkezi kurduk. İslami İlimler Araştırma Merkezi de çok önem verdiğimiz merkezlerden birisidir. Tarihi birikimimiz, kültürümüz, mirasımız bu araştırmalarla yoğrulup, elde edilen birikim ve hazine üzerinden yeni sosyal, kültürel, bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. Bu yolda bize istekli ve fedakâr bir şekilde destek veren paydaşlarımız olan kamu ve özel kuruluşlara da çok teşekkür ediyorum, onların da desteğiyle bu çalışmalar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Osmanlı medreselerinde modernleşme yönünde gerekli adımların atılamaması sonucu mekteplerin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Cebeci:  “Medeniyeti oluşturmakta hangi konularda geç kalındı, neler doğru, neler yanlış yapıldı gibi konuları inceleyen bu sempozyumun düzenlenmesine emek veren İslami Araştırmalar Merkezi Müdürümüz, aynı zamanda İslami İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’ya teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu Koordinatörü ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise konuşmasında sempozyumun önemini şu sözlerle dile getirdi: “İslam medeniyetinin ilim, fikir, eğitim, ahlâk, din, dil, tarih, kültür, sanat, edebiyat, hukuk, iktisat, mühendislik, tıp ve benzeri alanlarda ulusal veya uluslararası bilimsel araştırmalar yapmak, projeler yürütmek, araştırmacıları desteklemek, bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayınlar gerçekleştirmeyi hedef bildik. Bu doğrultuda Osmanlı Mektepleri Sempozyumu da disiplinler arası tematik bir sempozyum olacak.”

Sempozyumun açılış oturumunda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Bezci “19. Yüzyılda Osmanlı Siyaset Düşüncesinin Toplumsallaşması” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Sempozyum, alanında uzman isimlerin katkılarıyla 17-18-19 Kasım 2021 tarihlerindeki oturumlarla tamamlandı.