2020-YKS tercih işlemleri, 06 Ağustos 2020 tarihinde başlayacaktır. Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde % 100 Türkçe eğitim verecek olan “İslami İlimler” programı ile %100 Arapça eğitim verecek olan “İslami İlimler (Arapça)” programı, 80’er kontenjandan toplam 160 öğrenci kabul edecektir.
Adaylar tercihlerini, 06-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Eğitime 2012 yılında başlayan fakültemiz şimdiye kadar sadece “İslami İlimler (Arapça)” programına öğrenci kabul ediyordu. Ancak geçen sene YÖK tarafından kabul edilen bir değişiklik ile % 100 Arapça programın yanında bir de % 100 Türkçe İslami İlimler programı açıldı. Program Kodu 109970296 olan ve “İslami İlimler” adıyla Tercih Kılavuzu’nda yer alacak programın, fakültemizin eğitim ve öğretim kalitesini artıracağını vurgulayan Dekanımız Prof. Dr. Alican Dağdeviren, Türkiye’deki bütün İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinin müfredatlarını inceleyerek öğrencilerimize en iyi programı sunacaklarını belirtti. Bu vesileyle, tercih yapacak öğrencilere yönelik çağrıda bulunan Dekan Dağdeviren sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Eşsiz güzellikleri ile sakinlerine huzur veren Yalova gibi yeşil ve mavinin hâkim olduğu, sıcak, güvenli, huzurlu, hayatı kolaylaştıran bir şehirde eğitim görmek, öğrenciler için her türlü avantajı barındırıyor. Öğrenciler için yurtlar ve ev kiralama imkânları burada üst düzeyde, ancak bundan daha önemlisi İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi büyükşehirlere çok kısa mesafelerde yer alacaklar. Büyükşehirlerin zorluklarını çekmeden günübirlik kısa ve konforlu yolculuklarla bu şehirlerden de istifade edebilecekler. Yani Yalova’da üniversite eğitimi gören bir öğrenci aslında bu dört büyükşehrin aynı anda öğrencisi olma şansına sahip. Bir öğrenci için en önemli husus sessiz, sakin, kalabalık ve karmaşadan uzak bir şekilde kendini bilime ve mesleğine verebilmesidir, Yalova bu imkânı tanıyor öğrencilerimize. Türkiye’de bu tür bir konumda bulunan başka bir üniversite yok.”
Yeni inşa edilen İslami İlimler Fakültesi binasına da değinen Dekan Dağdeviren şunları söyledi: “Çınarcık yolu üzerindeki Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde yapımı geçen yıl tamamlanan İslami İlimler Fakültesi binamız modern ve geleneksel mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak inşa edildi. Kampüste yer alan diğer bütün imkânlarla birlikte öğrencilerin kendilerini evlerinde hissedebileceği son derece rahat ve ferah bir ortam kazandırmış olduk. Yeşil doğanın tam ortasında ve Marmara Denizi’nin muhteşem manzarasıyla insanı kendine çeken bu ortamda öğrenciler derslerden sonra bile fakülteden ayrılmak istemeyecekler. Bu minvalde kütüphanemiz, okuma salonlarımız ve öğrencilerimizin birlikte vakit geçirebileceği diğer imkânları da hazır hale getirerek burasını tam anlamıyla bir 'ilim yuvası' haline getireceğiz.”
Türkçe İslami İlimler programına ait dersler her biri alanında uzman olan hocalarımız tarafından verilecektir. Hazırlık eğitiminin bulunmadığı programda Arapça eğitime ayrı bir önem verilecek. Türkçe İslami İlimler programındaki Arapça dersleri, Türkiye’de Arapça Hazırlık Eğitimi’nin önde gelen hocalarından Dr. Hüseyin Aslan, Dr. Ahmet Meydan ve Öğr. Gör. M. Recai Gündüz tarafından yürütülecek. Yine Arapça konuşma (Muhadese) dersine ayrı bir önem atfedilen fakültemizde, öğrencilerimiz geçen sene Uluslararası Arapça Münazara Yarışması’nda Avrupa ikincisi olmuşlardı.
Arapça eğitiminin yanında öğrencilerimiz diğer meslek derslerini Türkiye’nin önde gelen uzman hocalarından alma imkânına sahip olacaklar. Fakültemizin öğretim kadrosunun kalitesine dikkat çeken Dekan Dağdeviren, “Fakültemiz gerçekten çok kıymetli hocalarımıza emanet. Aramızda uluslararası alanda başarı kazanmış, yazdıkları tezler ve çalışmalar ödüllendirilmiş hocalarımız bulunuyor. Uluslararası burs kazanıp yurt dışından araştırmacı olarak davet edilen hocalarımız var. Her sene akademik üretim ve bilinirliğin ölçüldüğü teşvik süreçlerinde fakültemiz öğretim kadrosu üst sıralarda yerini alıyor. Hocalarımızın her biri, kendi alanlarında çok önemli boşluğu dolduracak çalışmalar yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Dahası fakültemizde öğretim üyesi olmak için sürekli başvuru alıyor ve bunları değerlendiriyoruz. Yani burası sadece öğrencilerin değil, akademisyenlerin de üst düzeyde teveccüh gösterdiği ve geleceği şimdikinden daha parlak bir fakülte. Bu yüzden yeni gelecek öğrencilerimiz gerçekten çok şanslılar ve hocalarımızın her biri de onlarla buluşmayı heyecanla bekliyor” şeklinde konuştu.
% 100 Arapça eğitim veren “İslami İlimler (Arapça)” programımız ise ilk senesi hazırlık eğitimi olmak üzere toplam 5 senelik bir sürede tamamlanabiliyor. Hazırlık eğitimini geçen öğrenciler birinci sınıftan itibaren ders planında yer alan bütün dersleri Arapça olarak alıyorlar.
Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğrencileri fakültede aldıkları dersler yanında ek olarak verilen izafi derslerle de birikimlerini artırma imkânına sahipler. İslam Hukuku, Hadis, Tefsir, Akaid ve Kelam alanlarına ait klasik eserlerin uzman hocalar eşliğinde okunduğu izafi derslere öğrenciler gönüllü olarak katılım sağlayabiliyorlar. Derslerin yanı sıra atölye ve proje çalışmaları ile musiki alanına ait repertuvar çalışmaları da izafi dersler kapsamında öğrencilerimizle buluşacak. Ayrıca fakültedeki eğitim sürecinde tamamlanması planlanan “Hafızlık Projesi” de öğrencilerin büyük ilgisini çekiyor. Dersler dışında ve hafızlık eğitiminin yanında özel ebru ve hat dersleri ile Arapça pratik konuşma kursları gibi daha pek çok etkinlik de öğrencilerin istifadesine sunulacak.
Bu vesileyle Dekan Dağdeviren, tercih yapacak olan öğrencilere hayatlarının en önemli aşamalarından biri olan bu süreçte başarı dileklerini iletti ve her ne olursa olsun her şeyin öğrencilerimizin gönlünce olmasını temenni ederek sözlerini noktaladı.