Yalova Üniversitesi    islamiilimler@yalova.edu.tr +90 226 815 52 34

“Oryantalizmi Yeniden Düşünmek Uluslararası Sempozyumu” Başarıyla Tamamlandı

Üniversitemiz, 31 Ekim - 2 Kasım 2023 tarihleri arasında birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı "Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Düşünmek" konulu Uluslararası Sempozyuma başarıyla ev sahipliği yaptı. Fakültemiz öğretim üyeleri ve öğrencileri, akademik sunumları, sempozyum organizasyonu ve oturumlara katılım sağlama konusunda büyük katkı sağladılar.

Mehmet Okul Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumun açılış oturumuna Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, başta Dekanımız Prof. Dr. Cahit Külekçi olmak üzere diğer fakülte dekanları, öğretim üyelerimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimiz katılım sağladılar. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı sempozyumun açılış konuşmasında oryantalizmin önemine vurgu yaparak, sempozyumun oryantalizm konusunda derinlemesine bir anlayış geliştirmek ve Edward W. Said'in düşüncelerini yeniden değerlendirmek için çok değerli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Rektör Bahçekapılı’nın başkanlığında gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda post-oryantalizm ve İslam konusu işlendi. İlk günün son oturumuna fakültemiz İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kenan Tekin başkanlık etti.

Sempozyumun ikinci günü ulusal ve uluslararası düzeyde katılım sağlayan pek çok araştırmacının sunumlarını içerirken Dekanımız Prof. Dr. Cahit Külekçi’nin başkanlığını yaptığı “Başka Oryantalizmler” başlıklı dördüncü oturumda, farklı oryantalizm türleri ele alındı. Anahanım Ahadova Rusya oryantalizminde Doğu-Batı ikileminin reddini, Dr. Gülbeyaz Karakuş ise self-oryantalizmin tahkiminde tarih yazımının rolünü ele aldı.

Sempozyumun üçüncü ve son gününde ise Yükseköğretim Kurulu üyesi ve İSAM Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, “Oryantalizm ve İslam Araştırmaları” konulu açılış konferansını gerçekleştirdi. Geniş bir dinleyici kitlesi tarafından ilgiyle takip edilen konferansın ardından yine Prof. Dr. Bedir’in başkanlığında başlayan yedinci oturumda fakültemiz Hadis Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Kızıl “Mutavassıt Oryantalistlerin Hadis Savunusu ve Paradigma Değişiminin İmkânı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı gün gerçekleştirilen sekizinci oturumda ise Mantık Ana Bilim Dalı öğretim üyemiz Doç. Dr. Ali Tekin “Oryantalizm-Oksidentalizmin Ötesinde: Charles E. Butterworth’ün Fârâbî ve İbn Rüşd Okuması” başlıklı bir tebliğ sundu. Yine fakültemiz Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga Savaş Altınel, sempozyumun “İslam Araştırmalarında Oryantalizm” başlıklı onuncu ve son oturumuna başkanlık etti.

Uluslararası sempozyumun zengin programı, katılımcılarına büyük bir bilgi ve deneyim kazandırdı. Üç gün boyunca, oryantalizmin farklı yüzleri ve etkileri detaylıca ele alındı. Her oturumun sonunda, katılımcılar arasında yapılan soru-cevap oturumları, konuşmacılarla etkileşimler ve bilgi paylaşımı konferansa ayrı bir zenginlik kattı. Bu önemli sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, "Başta yurtiçinden ve dünyanın farklı köşelerinden gelen tüm katılımcılara, sempozyumun başarıyla yapılmasında emeği geçen teknik, idari ve akademik tüm personelimize ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunarım. Değerli sunumlarla beraber oryantalizmin farklı boyutlarını daha iyi inceleme fırsatı sunan 'Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Düşünmek' sempozyumu, gelecek yıllarda da bu değerli tartışmaların devam etmesi için bir ilham kaynağı olacak" şeklinde konuştu.